1 Haziran 2010 Salı

VAHŞETİN DİĞER ADI:İSRAİL

Amaçları sadece Gazze’de ki zor durumda olan insanlara yardım götürmekti.Götürecekleri oyuncuklar ile,yiyecekler ile zor durumdaki insanlara yeni bir umut olacaklardı.Kısacası hayatı çok daha zor şartlarda yaşayan insanlara ışık olacaklardı.

Başta Türkiye vardı bu filoda.32 ülke bu filoya destek veriyordu.İsrail’in zulmü sadece Müslüman halkların canını yakmamıştı.İçinde insanlık adına ufacık bir kıpırtı olan her insan bu vahşete sessiz kalamazdı zaten.Ve birkaç gün önce İsrail’in vahşetini gösterdiği Filistinlilere yardım için yola koyuldular.Ancak İsrail acımasızca bu gemiye saldırdı.İnsanların üzerine kurşun yağdırdı.Amaçları sadece yardım olan insanları acımasızca öldürdüler.Bu vahşet tarihe kara bir leke olarak geçecek.Bu kadar insanlıktan çıkmış toplumun bireyleri artık durmalı.Dünya bu kadarı da olamaz olmamalı demeli.

Tüm bunlar maalesef insan olarak katlanamadığımız,yeter artık dediğimiz durumlar.Ancak bu olay farklı ifadeler de içermekte.

Öncelikle ,bu filo sadece Türklerden oluşan bir filo değil.Yani bu saldırı yapıldıysa,bu salt Türkiye’ye yapılmış bir saldırı değil.Eğer Türkiye bu olayı direk sahiplenirse ;Nato’nun 5.maddesi ve BM’nin 51. maddesi devreye girer.Ve de bu maddeler gereğince Türkiye yaptırımlar uygulama hakkına sahiptir.

Ayrıca burada maalesef ki olayı dikkatli yorumlayamama ve önemsememe vardır.Çünkü İsrail bu filoya bir tepki koyacağını önceden belirtmişti.Saldırıdan bir gün önce bu gemilerin güzergahı ile ilgili sert açıklamalar yapıldığında olay maalesef ki ciddiye alınmamıştır.Bu saldırının yapılacağı neredeyse aşikar durumdayken;gemiler takip ettirilmemiştir.

Sonuç olarak insani yardım götüren bir gemiye askeri bir karşılık varmışçasına saldırı da bulunulmuştur.Uluslararası sularda durdurulması bile yanlış olan gemilere terörist bir saldırı da bulunulmuştur.BM bir kez daha ayaklar altında çiğnenen bir kurum olmuştur.Çünkü bu gemide 32 ülkenin insanı vardı.Dünya artık bu oyuna sessiz kalmamalı ve gereken her türlü tepki verilmeli,İsrail’e ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.

ERDEM ÇETİN

7 yorum:

  1. değerli kuzenim erdem çetin bey'in tüm görüş ve yorumlarına yürekten katılıyorum. bu dünyadan nice büyük imparatorluklar, nice zalim hükümdarlar gelip geçti, elbet İsrail ve onun zulmü de bir gün sona erecektir.

    YanıtlaSil
  2. İsrail haddini aştı.Necip Fazılın dediği gibi:Yahudi mi Dediniz? Onlar Bir Yumurtalarını Pişirmek İçin Dünyayı Ateşe Verecek Kadar Vicdansız Ve Şerefsizdirler.Umarım bir an önce gereği yapılır.

    YanıtlaSil
  3. öncelikle güzel bir yazı fakat bir yerde şu soru aklıma geliyor; neden gemiler takip ettirilmedi böyle birşey olacağı aşikardı demişsiniz , peki kendi karasularınının 70 mil kadar açığında bulunan sivil (silahsız) bir gemiye yaptığı bu müdehaleyi tehdit oluşturuyorlardı diye adlandırıp yaptıklarını haklı göstermeye çalışan İsrail Hükümeti , Türk Donanması tarafından takip ettirilseydi neler olurdu sizce? Tamamiyle savaş yanlısı bir politika izleyen İsrail Hükümeti böyle bi durumda vazgeçer miydi sizce?? Ben hiç sanmıyorum hatta onların ekmeğine yağ sürmüş olurduk tabiri caizse...
    Türkiye gibi o konvoyda bulunan 32 ülke de İsrailin böylesine aptal bir politika izleyeceğini düşünmemişlerdir. Düşünsenize tüm dünyayı karşısına aldılar bu hareketleriyle...
    İsrail Hükümeti yaptıkları vahşete kılıf uydurmada gerçekten usta olmuşlardır artık. Bunu dünya kamuoyuna yayınladıkları videolar ve yorumlarında gayet açık görebilmekteyiz.
    Ayrıca şunu da belirtmek isterim ; İsrail Ortadoğuda barış olmasını istemeyen bir politika izlemektedir. Bunu tüm dünyanın artık birlik olup görmesi gerekmektedir ve buna göre Dünya Barışı için bişeyler yapmanın zamanı gelmiştir. Türkiye yine bu rolü üstlenmiştir. Ve artık Ortadoğuda yeni bir dönem başlamıştır. Umarım artık barış kalıcı bir şekilde sağlanır...

    YanıtlaSil
  4. İsrail hükümetinin her yaptığına kılıf uydurmakta,yapılan her hareketi anti-semitizm çerçevesinde göstermeye çalıştığında hem fikirim.Ancak uluslararası camianın onayı nasıl şu an alınmışsa,bu gemilerin oraya ulaşması fikri ile birlikte yapılabilecek her türlü İsrail eylemine karşı sadece Türkiye'nin değil gemi içindeki bütün ülke insanlarının ülkeleri bu gemilerin güvenliğinden sorumlu olmalıydı.Yani Türk donanması bu gemilerin sorumluluğunu sadece alıp takip ettirseydi demiyorum.İsrail'in böyle aptalca bir eyleme başvuracağını kimse bilemezdi fikrine ise katılmıyorum.Geçmişten bu yana İsrail insan öldürmekle ,katliamlar sergilemekle adeta varlık amacım budur benim demiştir.İsrail'deki mevcut hükümet de bu politikalar ile beslenmektedir.İsrail'de seçimlerin çok kısa periyotlar içinde olması ve aşırı sağcı grupların bu türden eylemlere rağbet etmesi yüzünden İsrail hükümetleri bu türden eylemlere sık başvurmaktadır.Açık ve net söyleyelim bir çok İsrailli bu saldırılardan memnun değildir.Ancak İsrail'in çoğu saldırı yanlısıdır.Ve bu tip eylemler onların tasvip edeceği davranışlardır.Ortadoğu'da barış fikri ortak temennidir,ama ne yazık ki uzak gözüken bir hayaldir

    YanıtlaSil
  5. İsarailin böyle aptalca bir eyleme başvuracağını kimse bilemezdi derken şunu söylemeye çalışıyordum, İsrail daha önceden bir sürü saldırı girişimlerinde bulunmuştur fakat bu girişimler hiçbir zaman Batılı ülke vatandaşlarına karşı olmamıştır.İşte bu yüzden 32 ülke hükemeti böyle bir saldırı girişimine başvuracağını düşünmemiştir.
    Ama olaylar gelişirken insanın aklına şu fikirler geliyor;
    İsrailin bu girişimindeki asıl planı nedir?Arkada yatan gerçek plan?
    İsrail Türkiye'nin yaşanan olaylardan sonra böyle bir soğukkanlılık içinde bulunacağını tahmin etmiş midir?
    İsrail Türkiyenin bu olaydan sonra hemen karşı atağa geçip saldıracağını ve böylelikle Dünya kamuoyunun gözünde aslında haksızken haklı duruma gececeğini düşünmüş müdür?
    Türkiyenin olası bir saldırısı sonucu İsrail hükümeti Amerika dahil tüm dünyaya ; bakın ılımlı İslam ülkesi dediğiniz Türkiye bile bize saldırırken Şeriat rejiminin hüküm sürdüğü İran bize neler yapar? diyerek ülkesinin silahlanmasını ( nükleer olarak diyorum ) haklı göstermeyi düşünmüş müdür?
    İsrailin bu saldırısının arkasında şüphesiz haince planları vardı ama bence şimdi ki hükümet izlediği dış siyaset ile bu hain planlarını bozmuştur... Bu yaşanan üzücü olaya biraz da geniş bir açıdan ve uzun vadeli olarak kimlere ne katkı sağladığını düşünerek bakmakta fayda var sanırım....

    YanıtlaSil
  6. Frklı bakış açıları olmuş aslında.Nükleer silahlanma gerekçesi tartışılabilir.Çünkü İsrail'in nükleer silahlanmasına ilk olarak karşı çıkacak kurum BM olacakken bugüne kadar hangi olaya tepki göstermiştir.İlk kez bu olayda kınama gösteren BM İsrail'in silahlanmasına karşı çıkamaz.Yani İsrail uluslararası camianın tepkisini önemsemez.Asıl olay Türkiye'nin son zamanlarda AB sürecinde AB olmazsa bizim de çözümlerimiz var diyebilmesi,İran-Brezilya-Türkiye uranyum anlaşmasını yapmasıdır.Bölgede güçlenen Türkiye elbette ki terör saldırıları ile hassas olunan konularla köşeye sıkıştırılmak istenecektir.Bu olaylar bu yapılanların tezahürüdür.Son zamanlarda izlenen hükümet politikası bence de olumludur.Ancak bazı olaylarda daha gerçekçi olmak ,uluslararası politikanın gereği olarak menfaatin getirdiği politikaları izlemekte unutulmamalıdır.

    YanıtlaSil
  7. İkimizinde dediği gibi bu saldırının arkasında başka büyük planlar var bence...
    bakalım göreceğiz İsrailin asıl planı neymiş...
    Ama son olarak şunu söyliyeyim yukarıda ilk yorumda da söylendiği gibi bu dünyadan nice büyük imparatorluklar, nice zalim hükümdarlar gelip geçti, elbet İsrail ve onun zulmü de bir gün sona erecektir.

    YanıtlaSil