3 Kasım 2009 Salı

ADİDAS'IN DAS'I
İkinci Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde Almanya'da bir kasaba Herzogenerauch'ta iki kardeş ayakkabı yapıp satmak üzere bir atölye açarlar; Adolph ve Rudolph Dassler. Savaş sonrası Adolph, Rudolph'a artık birlikte çalışmak istemediğini, kendine ayrı imâlâthane açacağını söyler.
Rudolph şaşkındır. Ufacık kasabada iki kardeş ayrı imalathanelerde rekabet edeceklerdir. Kardeşine bunun mantıklı olmayacağını, bu ufak kasabada zaten insanların sayılı ayakkabı satın aldıklarını, ikisinin birden iflas edeceğini söylese de Adolph bu uyarıyı dikkate almaz ve kendine yeni bir ayakkabı imalathanesi açar. Gerçekten de aralarında kıyasıya bir rekabet başlar. Rekabetleri doğdukları kasaba sınırlarını dahi aşar. İki kardeş ayrıldıktan sonra birbirlerine küsmüşlerdir ve Adolph 1978 yılında öldüğünde tam 29 yıl dargınlardır.
Bugün iki firmanın genel merkezi de bu ufak kasaba Herzogenerauch'tadır. Adolph Dassler'in ayakkabı şirketinin adı ADIDAS, Rudolph'un ki ise PUMA'dır.
İşte bu başarı hikayesindende anlaşılacak bence iki önemli konu var.
1- Rekabetin ,üretkenliği ve fark yaratmayı dolayısıyla başarının oluşmasını sağladığı,
2-İş hayatında duygusallığa yer verilmemesi gerektiği
Maalesef ülkemizdeki aile şirketlerine baktığımızda bir çok firmada aile büyüklerinin,çocuklarını tecrübesiz iken şirkette kilit noktalara yerleştirilmesi sonucu ikinci nesilden sonra sorunlar çıkmaya başlıyor.Tabi bu verilen yanlış kararlar hem şirket sahiplerinin dolaylı olarakta Türkiye'nin ekonomisine darbe vuruyor.
Herşeyin iyi olması dileğiyle


A.ALİ ODABAŞI

2 yorum:

  1. Özkan Yıldız4 Ocak 2010 10:25

    Yazınız genel itibari ile güzel ama bu başarı hikayesinden çıkarılacak iki önemli nokta kısmında bi sorum olacak size...
    Rekabetin üretkenliği ve fark yaratmayı dolayısıyla başarının oluşmasını sağladığını söylediniz , rekabet insanı hırslandırır ve daha başarılı olmasını sağlar fakat şunu sormak isterim; sizce bu iki kardeş ayrılmasaydı ve rekabet olmasaydı tek bir şirket ile daha kaliteli ürünler üretemezler miydi? Neden?

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle sorunuz için teşekkür ederim Özkan Bey,bence rekabet insanların ve şirketlerin dinamik olması için gerekli bir durumdur.Rekabetin gelişimi getirmesi dolayısıyla şirketlerin ve insanlarında hantallaşmasını engellemektedir.Bunu ülkelerin siyasi yapılarını örnek alarak konuşursak muhalefet partilerinin iktidar partileriyle arasındaki çekişmede bir rekabet örneğidir.Muhalefetsiz bir iktidar ne kadar katkı sağlar?Sizin dediğiniz şekilde iki kardeşin birleşmesi sonucu pazarda tekelleşmenin oluşması bence toplumsal faydadan uzak bir sonuç doğuracaktır.Düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil