14 Kasım 2009 Cumartesi

SON DÖNEM TELEVİZYON HABERCİLİĞİ

Haber alma olgusu geçmişten günümüze insanlar için çok önemli bir olgu olmuştur.Televizyon ve radyosuz dönemleri düşündüğümüzde bu olguya ulaşmak insanlar için çok da kolay değildi.O dönemlerin çok gerisinde olduğumuz şu dönemde haber almanın bir çok farklı kaynağı mevcuttur.Bu kaynakların en önemlisi de hiç şüphesiz,televizyondur.

Televizyonlarda izlenen haberler; herhangi bir haberin görüntüsü ile verilme şansına sahip olduğu için insanlar bir haberi televizyonda izlemeyi okumaya veya dinlemeye tercih etmektedir.Bununda önemi medya tarafından son zamanlarda daha da iyi anlaşıldığından 24 saat haber yayını yapan kanallar yakın zamanda faaliyete geçmiştir.24 saat haber verebilme işlevi gerçekten de önemlidir ;ama akşam haberleri günün bir özeti niteliğinde olduğundan her zaman çok daha önemli olmuştur,toplumumuzda.

Akşam haberleri veya diğer adıyla ana haberler önemlidir elbette; ama son dönemde çıkan’’ anchorman’’ tabiri ana haberlere farklı bir boyut kazandırmıştır.Türkiye’nin önde gelen kanalları ve onların anchorman leri ile haber içine o haber spikerinin yorumları,haberlere yapılan müzikler aynı anda farklı yerlerden yapılan canlı yayınlar,haber bültenine katılan canlı yayın konukları ile ana haber bültenleri karışık ve garip bir hal almıştır.Ve de en önemlisi ana haberdeki anchorman ile o kanalın yakın olduğu partinin yanlışları doğru olarak insanlar empoze edilmeye başlanmıştır.Elbette ki farklılıklar önemlidir ama kafa karışıklığı yaratacak ,taraf olacak habercilik gerçek habercilik değildir.

Ajans kültürü ile haberciliği tanımış bir toplum olarak son dönem haberciliği ve uygulanan haber politikası bir çok insanda kafa karışıklığına ve yanlış bilgilenmeye yol açmaktadır.Gerçek habercilik taraf olmamayı haberi net şekilde anlatmayı gerektirir.Gerçek habercilik haber spikeri ile yayın politikası ile haberi şov haline dönüştürmemeyi gerektirir.

Dip Not:Anchorman ,İngiltere’de ana haber spikerleri için kullanılan tabirdir

ERDEM ÇETİN

3 yorum:

  1. Özkan Yıldız4 Ocak 2010 10:48

    Şunu sormak isterim yazınızdan dolayı , bana Türkiye tarihinde bir dönem gösterin ki bir kanal yandaşı olduğu partinin aleyhine haber yaptığı?? ben böyle bir dönem görmedim ve göremeyeceğim de sanırım... bu devir böyle gelmiş böyle gider:) klasik laf ama doğru:)

    YanıtlaSil
  2. İşte temel sorun da bu.Yani böyle gelmiş böyle gider olgusu.Ama idealist insanların her türlü değişimi başarabileceği gerçeğini de unutmamak gerekir.

    YanıtlaSil
  3. Özkan Yıldız6 Ocak 2010 11:39

    biraz da olaylara gerçekçi bakmak lazım. İdealist insan ülkenin başındaki hükumet aleyhine yazı yazamaz maalesef , yazdığı an o görevinden istifa etmek zorunda kalır...
    İdealist olmak güzeldir ama hayatın gerçeklerini de unutmamak lazım bence:))

    YanıtlaSil