12 Kasım 2009 Perşembe

DEĞİŞEN GELİR FARKLILIKLARI


Yedi bölgeye ayrılmış ve de bölgesel ekonomik farklılıkların net bir şekilde görüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Bu farklar o bölgede yapılan yatırımlara ,o bölgedeki sanayileşmeye veya ö bölgenin mevcut ekonomik kalemleri kullanıp kullanamamasına göre değişmektedir.


Bunların ışığında da geri kalmış bölgeler veya gelişmiş bölge ve şehirler doğal olarak ortaya çıkmaktadır.Örneğin Marmara Bölgesi’nin en önemli şehri olan İstanbul ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin Iğdır şehrini ele alırsak arada uçurumlar olduğunu görürüz.Bu fark kendini daha çok da asgari ücret ve memur maaşlarında gösterir.Iğdır’da ki işçi aldığı asgari ücret ile kamu sektöründeki memur aldığı maaş ile hayatını idame ettirecek maddi güce sahip olabilir.Ama aynı ücret veya maaş ile İstanbul’da çalışmak zorunda olan bir memur veya işçi bu bölgenin sosyal ve ekonomik ortamında hayatını idame ettirirken oldukça zorlanacaktır.


Öyleyse sorulması gereken soru şudur:

_Asgari ücret veya memur maaşlarında bölgesel veya şehirlerarası değerlendirmeler yapıp farklılıklar uygulanmalı?

_Veya örnekteki iki şehri düşünecek olursak aynı asgari ücret veya maaşlarının uygulanması adaletsizlik değil mi?


Mevcut durum ve şehirler düşünüldüğünde aradaki farklar net olarak görülmektedir.O zaman bu asgari ücret farklılıklarında gerçek düzenlemelere gidilmesi devletin sosyal adaleti sağlama misyonun gereğidir.



Dip Not: Temmuz 2009 verilerine göre:

_En düşük asgari ücret 546,00 TL

_En düşük memur maaşı 1,035,00 TL




ERDEM ÇETİN

4 yorum:

  1. BENCE BÖLGESEL ÜCRETLENDİRME ÇÖZÜM OLAMAZ DEVLET SOSYAL ADALET AMACINDAYSA ÜCRETSİZ BARINMA GIDA EĞİTİM YADA ISINMA YARDIMLARI GİBİ AYNİ YARDIMLAR YAPMALIDIR.. NAKDEN UYGULAMA ZORDUR...

    YanıtlaSil
  2. Özkan Yıldız4 Ocak 2010 10:40

    yazıdan İstanbuldaki bi memur ile ığdırdaki bir memurun aynı ücreti almaması gerektiği bunun sebebi olarakda yaşam standartlarının farklı olduğunu vurgulamışsınız ve istanbuldaki memurun daha fazla maaş alması gerektiğini söylüyorsunuz yanlış anlamamışsam... peki size şu sorum olacak yaşam standartlarındaki bu farklılığı siz neye göre oluşturuyorsunuz?? ev kiralarına göre mi? haftasonu eğlenmeye harcanan paraya göre mi? evin giderleri için harcanan paraya göre mi? bunlara göre ise evet haklısın istanbuldaki memur kat kat fzla para almalı Iğdırdaki memurdan, peki ığdırdaki yada diyarbakıdaki yada hakkarideki memurun can kaygısı için devlet ne kadar ödemeli memuruna? hiçbir sosyal aktivitenin olmadığı bir yerde monotonlaşan hayatı için ne kadar ödemeli memuruna?
    bu sebeplerden dolayı devlet memuruna bölgesel ücretlendirme uygulayamaz ama diğer yorum yazan arkadaşın dediği gibi toplu konutlar yaparak memurunun ücretsiz barınmasını , ısınmasını vb giderlerini karşılayabilir.

    YanıtlaSil
  3. Elbette ki bu farklılıklar belli kriterlere göre uygulama çeşitliliği gösterebilir.Ama burda temel vurgulanmak istenen devletin bu uygulamaları yaparken gerçekçi olabilmesidir.Devletin TOKİ ile bir çok vatandaşa ucuz konut imkanı sağladığı yorumlardaki konut problemine karşı getirilmiş mantıklı çözümdür.Bunu yapan devlet şehirler arası gelir farklılıklarına da çok rahat bir şekilde çözüm getirebilir.Tekrardan vurgulamak istiyorum;Iğdır ve İstanbul'da aynı asgari ücret veya memur maaşları değerlendirilmesi yapılamaz.Ekonomik kalemleri çok ama çok farklıdır.Yaşam pahalılığı arasında uçurumlar vardır.Bir diğer hususta yorumda bahsedilen can kaygısıdır.Bunuda devlet uygularken İstanbul'da terör olmayacak diye değerlendiremez.Çünkü terör olgusu ,terör ile karşılaşma olasılığı tüm şehirlerde mevcuttur

    YanıtlaSil
  4. Özkan Yıldız6 Ocak 2010 11:45

    Son cümleler hariç aynı fikirdeyiz sanırım... evet terör her yerde olabilir ama unutmamak gerekir ki doğu illerinde daha fazladır ve bundan dolayı da askeriye bile oradaki askerine daha fazla maaş vermektedir neden ??? neredeyse her gün operasyona çıktığı için buda bize neyi gösteriyor doğu illerinde terör olaylarının daha fazla olmasını batı illerine göre...

    YanıtlaSil